#WWOOF — ” Populärt att jobba ideellt på gård”

Populärt att jobba ideellt på gård

Bokmärk artikel

Bild 1 av 2

Kicki Hulthe (till vänster) med en av sina volontärer, Joanna Tsai.

Kicki Hulthe (till vänster) med en av sina volontärer, Joanna Tsai. Foto: Joakim Roos

Joanna Tsai har påtat i jorden även i Frankrike, Italien och Storbritannien.

Joanna Tsai har påtat i jorden även i Frankrike, Italien och Storbritannien. Foto: Joakim Roos

Kicki Hulthe (till vänster) med en av sina volontärer, Joanna Tsai.

Kicki Hulthe (till vänster) med en av sina volontärer, Joanna Tsai. Foto: Joakim Roos

Joanna Tsai har påtat i jorden även i Frankrike, Italien och Storbritannien.

Joanna Tsai har påtat i jorden även i Frankrike, Italien och Storbritannien. Foto: Joakim Roos

http://cdn.cxpublic.com/Bink_Text_DN_k2b1.html#media=html&asId=0000000159b936fd&resizeToContentSize=true&ctx=http%3A%2F%2Fwww.dn.se%2Fnyheter%2Fsverige%2Fpopulart-att-jobba-ideellt-pa-gard%2F&usi=icg4zh41141kxidw&rnd=163289611&prnd=icg4zfaqu2q5kg4m&tzo=-120&parentElementId=cxWidget_0.2601472131803993

Läsarreaktioner

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0

Världsomspännande nätverk

WWOOF är ett globalt nätverk som förmedlar volontärarbete på ekologiska gårdar.

Organisationen bildades 1971 av engelskan Sue Coppard, sekreterare från London.

Syftet är att skapa intresse och förståelse för ett ekologiskt och biodynamiskt sätt att leva – samtidigt som det är ett billigt sätt att resa.

 Källa: http://www.wwoof.se

“Varberg. “ Till Goti gård utanför Varberg kommer volontärer från hela världen för att arbeta med det ekologiska jordbruket i utbyte mot mat och husrum.

Till Goti gård utanför Varberg kommer volontärer från hela världen för att arbeta med det ekologiska jordbruket i utbyte mot mat och husrum.

Den halländska gården gick nyligen med i det världsomspännande nätverket WWOOF. Trycket på organisationen har blivit hårt, antalet volontärer som anmäler sig har ökat explosionsartat bara i år.

23-åriga Joanna Tsai står med ryggen krökt över prydliga fåror med matjord på Goti gård ett par mil utanför Varberg. Hon sätter ut plantor som ska bli squash och majs längre fram under säsongen. Hon kallar sig själv för citykid, en riktig storstadsbo som vuxit upp i San Francisco.

Annons:

Men sedan snart ett år tillbringar hon tiden med att kuska runt mellan olika gårdar i Europa. Hon är en ”wwoofare”.

– Sedan jag avslutade mina studier i biologi förra året har jag varit på gårdar i både Frankrike, Italien, Storbritannien och nu Sverige. Det är rogivande att vistas i en annan miljö, långt från storstadsbullret, säger hon.

Begreppet WWOOF står för Worldwide opportunities on organic farms, vilket kan översättas till ”Världsvida möjligheter på ekologiska gårdar”. Rörelsen startade i England på 1970-talet och har spridit sig över hela världen.

I korta drag går det ut på att organisationen förmedlar kontakt mellan lantbrukare och volontärer som i utbyte mot mat och husrum arbetar några timmar om dagen.

Familjen Fransson-Hulthe på Goti gård anslöt sig så sent som i våras.

– Vi betalade in en medlemsavgift på 30 euro och lade ut en beskrivning på hemsidan av vilka vi är och vad vi har för önskemål. Vi trodde inte att det skulle bli något större gensvar, men vi fick över 40 förfrågningar, säger Kicki Hulthe.

När Sverige gick med i organisationen i början av 1990-talet fanns det tre medlemsgårdar. Sedan dess har antalet stigit till omkring 100.

– Det räcker inte. Vi funderar på att stänga ned volontärdelen tillfälligt eftersom trycket har blivit så stort. Under våren har vi fått en del publicitet och många har fått upp ögonen för att arbeta volontärt. Men vi har inte plats för alla eftersom medlemsgårdarna inte har ökat i motsvarande takt, säger Jandi Hallin, koordinator för WWOOF i Sverige.

Han uppskattar att 20–30 procent av volontärerna i Sverige är svenskar, övriga kommer från världen över.

– Tidigare var det mest nybakade studenter, men nu är det mer varierat, många 50–60-åringar som tycker att det är kul att komma ut på landet på semestern.

Till Goti gård kom första omgången frivilligarbetare i april, sammanlagt tar familjen emot tolv volontärer i sommar. Kicki Hulthe sysslar främst med att odla grönsaker. Än så länge har det mest varit för eget bruk, men tanken är att man så småningom ska kunna sälja lådor på prenumeration, som levereras direkt till kundernas dörr.

– Jag vill ha ett stort utbud och att folk ska kunna komma hit och handla också. Att gå med i WWOOF var ett sätt för oss att kunna gå vidare i stället för att helt själva bara ligga och gneta i all oändlighet.

Advertisements

About jonwadier

Translator
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s